Van zwarte inktvispasta tot Mini-Mi gefrituurde visjes

12 keer culinair genieten in Kroatië

Eerst een beetje geschiedenisles.
Bourgondisch is een levensstijl waarin ‘genieten’ centraal staat. Dit wordt vooral geassocieerd met lekker en uitgebreid eten. De term verwijst naar de 15 de eeuw, enzoverder, enzovoort.
Als we bij dat lekker eten ook nog lekker drinken kunnen toevoegen, en dan deze magische combinatie nuttigen op een paar fraaie plekken? Dan wil ik tekenen voor een Bourgondische levensstijl.
Maar laten we het even hebben over het meer verfijnde werk en dat van Kroatië. Kroatië wordt opgesplitst in verschillende culinaire regio’s. Wij zijn op onze trip dit jaar onverwacht in Kroatië beland en hadden op voorhand niet zoveel kunnen opzoeken. Hier volgen enkele van onze ervaringen. Wil je graag de specifieke namen van verschillende typische gerechten weten, neem dan zeker een kijkje op deze blog. https://thenomad.life/kroatische-keuken/

1. In Umag (Istrië) hebben we vrij snel sardientjes besteld, een traditioneel gerecht. Ondanks de ‘veel te toeristische promenade’ en ‘veel te veel Hawaï  T-shirtjes’ smaakte het behoorlijk. In heel de regio Istrië krijg je een voortreffelijk stukje Mediterraanse vis, recht uit de zee op je bord.

2. Oprtalj… een bijzondere plek, met lekkere witte wijn. En dan te geloven dat ik witte wijn amper kon appreciëren. De meeste uitbaters van eetgelegenheden zijn ook behoorlijke wijnmakers. Witte wijn… I love it.

Zelfgemaakte witte wijn

3. Het binnenland. Niet alleen de vergezichten doen je hier wegdromen. Prosciutto, schapen – en geitenkaas zijn een lekkernij. Daarnaast nog een lekker wit wijntje, jawel, uit de streek en wij waren weer gezegend. 

4. Op verschillende plekken in het binnenland kan je kamperen bij wijnboeren. De zon zien ondergaan tussen de druivengaarden heeft iets magisch. We kochten bij enkele boeren hun zelfgemaakte wijn. Spotgoedkoop, maar superlekker.

5. Een klein stukje het binnenland in kwamen we aan in het stadje Labin. We combineerden er twee typische producten in één. Schapenkaas en truffels. De schapenkaas heeft een typische zoute smaak (dankzij de BURA wind). Toppertje.

Schapenkaas met truffels

6. Het moet niet altijd wijn zijn 🙂 Bier is in Kroatië de meest populaire drank. Wij dronken meestal Ožujsko.Op het eiland Cres kregen we verse vis op ons bord, gegrilde groenten en jazeker… frietjes. Met de zon op onze snoet, deed een fris biertje deugd.

7. Je ziet ze regelmatig langs de kant van de weg… Varkentjes aan het spit. Kleine kinderen kan je beter de andere kant laten opkijken om nachtmerries te vermijden. Maar lekker? Zooo lekker.

 8.  De olijfgaarden van Lun, op het eiland PAG zijn indrukwekkend. Koop zeker een paar flesjes olijfolie voor thuis. De combinatie van groene olijven, de blauwe zee, witte rotsen en een droge bodem maken deze olijfolie delicieus.

9. En de typische pikante worstjes kan je makkelijk zelf op de BBQ gooien. De meningen waren verdeeld, maar het is wel te eten 🙂

Pikante worstjes op de BBQ

10. Het lamsvlees op het eiland PAG is niet meteen een voltreffer qua structuur. Tenzij je houdt van veel botjes. Ik voelde mij net Fred Flinstone. Maar het vlees heeft wel een lekkere specifieke zoutsmaak omdat het eiland bedekt is met een laagje zout.

Lamsvlees met een zoutige smaak

11. Tijdens een boottocht meerden we aan bij een kustplaatsje op PAG en proefden er ‘gavun’, kleine gefrituurde visjes. Een volgroeid visje is 15 cm lang. Je kan er dus gemakkelijk 3 tegelijk naar binnen werken. Jammie.

Gavun

12. Op het eiland KRK kozen we voor een wel heel bijzondere zwarte pasta. De pasta is gemengd met inkt van een inktvis. Eigenlijk is dit niet zo moeilijk te maken, maar wij waren toch wat onder de indruk.

Succes met jullie culinaire ontdekkingen als je Kroatië bezoekt. Het is een uitgebreide kaart.

Food Love and Sunshine

Karen en Wes