Wanneer weet je dat je in een grootstad bent terechtgekomen?

MADRID CITYTRIP

Onvoorbereid een weekendje Madrid. Wes was er al wat eerder voor zijn werk en passeerde alvast bij het VVV kantoor. Als je op voorhand nog niks hebt opgezocht, is dat de plek voor informatie. Wes had geluk dat hij werd geholpen door een trendy Hipster met neuspiercing die alle te toeristische attracties links liet liggen. Hij toonde op kaart de plekjes waar de ‘locals’ hun tijd spenderen. Waar ze eten, drinken, leven en ontspannen.
Wij nemen jullie echter ook mee naar de typische kenmerken van een grootstad gecombineerd met wat lokale invloeden. Enjoy..

Spaanse tapas, wijn, koffie en gebak

Een grootstad betekent een multicultureel aanbod aan drank en spijzen. Probeer de ‘Rue De Boucher’ van Madrid te ontlopen en trek naar de buitenwijken. Madrid City bestaat uit verschillende wijken met elk zijn eigenheid. Wanneer Indiërs je willen laten proeven van hun veel te pikante gerechten, je plots al dansend terechtkomt in een groepje Afrikanen met bongo’s en wanneer iedereen raar opkijkt als je Nederlands praat, dan weet je dat je goed zit.
Trendy en hippe bars serveren voortreffelijke tapas en veel te koude Rioja wijn.  Traditionele tavernes voeren je Spaanse kost en zetten je na een uurtje tafelen buiten voor de volgende gasten. In november is het koud in Madrid, de deuren staan er open en verwarming? Dat is er gewoonweg niet. Hou je jas aan, knoop je sjaal toe, drink wat wijn, eet  tapas en geniet. Spanjaarden blijven gewoon buiten zitten, al is het 5 graden. Ohjah … tapas krijg je trouwens bij elk drankje dat je besteld er gratis bij. Dit gaat van olijfjes, stokbrood met ham, chips tot kippenballetjes en bloedworst met rijst. Na enkele drankjes heb je dus meteen gegeten… handig toch?


Imposante gebouwen, wijken en achterbuurten, straatartiesten, drukte en gezelligheid.

In een grootstad staat altijd ergens wel een paleis, een kathedraal, stadsparken, standbeelden en een wolkenkrabber (of toch op z’n minst een hoog gebouw).
En dat is in Madrid niet anders. Je kan voor twaalf euro het koninklijk paleis bezoeken of zoals Wes, twaalf euro uitsparen, zie foto.
De kathedraal is een pareltje. Wil je een kaarsje branden, dan steek je wat kleingeld in een bakje en ploeng… het elektrisch kaarsje brandt. Weg charme. We lieten het niet aan ons hart komen en luisterden nog even naar de Spaanse pastoor die volop opging in zijn preek. De donatie van 2 euro voor de kathedraal stopten we in het bekertje van een oude bedelende vrouw.
De sfeer zit er goed in wanneer we menig straatartiest passeerden. Er speelden groepjes muzikanten hippe muziek en we luisterden naar het gejengel van bejaarde Spanjaarden met bijna ‘uit elkaar vallende orgels en harmonica’s’. Er staan grappige levende standbeelden en op verschillende gebouwen is er knap werk geleverd door graffitikunstenaars. 
Een historisch centrum, het oude deel, het nieuwe deel… het is er ook in Madrid. Een surplus zijn de verschillende wijken met elk zijn eigenheid. Van de Schrijverswijk (Letras) Gaywijk( Hueca),  Multiculturele wijk(Lavapies), Oude wijk (La Latina), Hipsterwijk (Malasana) en de Prestigieuze wijk (Salamanca). We zijn overal niet eens geraakt.
Uiteraard moesten we onze herinneringen op beeld vastleggen. Er lopen overal mensen die, of ze nu willen of niet, meestal met hun kleurrijke jas onze foto opfleurden (lees: verpesten). Tip van de dag: ga foto’s maken als het regent. Geen kat die jouw selfie verpest.


Markten
Het bezoekje aan de vlooienmarkt bleef maar duren. Er kwam geen einde aan de chaotisch georganiseerde kraampjes met al even ongeorganiseerde verkopers. Er waren enkele puike souvenirkraampjes waar de typische toerist (wij dus ook) door de rekken snuffelt. De andere standjes werden bedolven onder het geratel van Spanjaarden en hun gezin. Gezellig, maar toch maar voor even. Tijd voor een koffie… snel.

Slow travel
Als pro – kaartlezer vindt Wes altijd zijn weg. Ik dwaalde hem zoals gewoonlijk wat achterna en zelfs na 2 dagen Madrid zal ik nog verloren lopen. Neem je tijd want de wirwar van straten, buurten en wijken blijft een doolhof. Kijk, ontdek, geniet, beleef en relax. Ervaar de schoonheid van de verschillende culturen en kijk rond hoe de Spanjaarden leven en bewegen. Voel je als een globetrotter, proef letterlijk hun gevoel voor slow living  in de vorm van tapas en Streetfood. Neem vooral je tijd.

SLOW DOWN AND SEE THE WORLD

Karen en Wes