Een jaar geluk zoeken

Geluk heeft geen groot huis nodig om in te wonen, maar wel een deur om binnen te gaan.
Wij gaan voor minstens één jaar geluksplekken opzoeken. Wij zijn dan de toeristen die kijken door de ogen van de inwoners. We gaan bewust stilstaan bij plekken die geluk brengen. We gaan luisteren, ruiken, voelen en misschien zelfs proeven.

We hoeven niet elke dag te stralen en even gelukkig te zijn. Iedereen heeft recht op twijfel en geluk, maar een klein deeltje hebben we zelf in de hand. Let’s Go !

Deze blog zal op regelmatige basis worden aangevuld.

We starten in Eindhoven. Er zijn 25 geluksplekken. We beginnen met drie plekjes in het centrum.

De Twinkeling van Twinkelbel

In een kleine straat, achter het centrum stappen we enerverend binnen in een kleurrijk winkeltje. Het staat er vol originele cadeaus, heel bijzonder en zelfgemaakt door heel bijzondere mensen. Onze verkoper is een enthousiaste meneer die vooral alles ‘erg mooi’ vindt in het winkeltje. Achterin is één van de werkkrachten vlijtig bezig met verf en kwast. Er komt nog een tweede verkoper bij. Hij geeft nog wat extra uitleg, want zijn collega houdt zich vooral bezig met onze gemoedstoestand. We krijgen een deskundige rondleiding en onze twee verkopers wijken niet van onze zijde.

We kunnen moeilijk kiezen want alles is zo mooi. Onze enthousiaste verkoper roept een hulplijn.
‘Juf, ze kunnen niet kiezen. Kom eens helpen!’.

Even later liggen onze eerste kerstcadeaus  op de toonbank en nemen onze verkopers uitgelaten afscheid. Geluk gevonden? Check!

Dagbesteding voor mensen met een verstandelijke beperking
Winkel twinkelbel, Kleine Berg 54, Eindhoven.
https://www.lunetzorg.com/dagbesteding-verstandelijke-beperking/kleine-berg-eindhoven/

Het lichtfabriekje achter glas

Herinneringen uit een niet zo een ver verleden. Alles verandert en soms is het leuk om toch eens terug te kijken. De toekomst is soms zo beangstigend. 
We kijken omhoog naar de oude toren van het eerste Philipsfabriekje in Eindhoven (1891). Het is boeiend om terug te kijken in deze geschiedenis. Ik begrijp dat de inwoners van Eindhoven deze kleine fabriek beschouwen als een momentje van geluk terwijl ze stilstaan bij het verleden. Ik zet me op een verhoogje en voel een onweerstaanbare drang om hardop te dromen. ‘Wes, dit is het huis waar het allemaal begon. Welk huis zou jij die titel geven in jouw leven?”. Weloverwogen kreeg ik ‘de voetbalkantine’ als antwoord voorgeschoteld. Tijd om verder te gaan …

Het droomhuisje vol hoop

Met de wind in onze rug zochten we naar het droomhuisje vol hoop. Het kleinste musea van Nederland stond ons op te wachten. Dit ‘inkijkmuseum’ stond eenzaam en verlaten voor een grote treurwilg. Het was alles behalve een treurige plek want het inkijkmuseum staat voor ‘hoop’. Door het raam kan je een collectie bewonderen van internationale kunstenaars met als thema ‘Show Your Hope’. De gevel van de oude Linnenfabriek langs het museum heeft grote ramen. Als je erdoor kijkt zie je aan de andere kant van het water van de Dommel, verschillende woorden afgebeeld. Geluk, stoer, verdriet, …. Wes wordt meegezogen in mijn dromerige bui en we creëren nog even een romantisch momentje bij de brug. Als je goed kijkt door de struiken zie je op de brug het woord ‘verlangen’ staan. Wat betekent het woord voor ons? Wes wacht geduldig tot ik mijn ‘zen-momentje’ heb bereikt.
Geluk is blijven verlangen naar wat je al hebt!